Kartalla avcılık Kazakistan ve Kırgızistan’da geleneksel olarak devam etmektedir. Bu geleneğe Moğolistan ve Çin’in bazı bölgelerindeki gruplar da ortak olmaktadır.

Kazaklar avcılık için özellikle kaya kartallarını kullanmaktadır. Bölgede kaya kartallarıyla yapılan avcılık bir sanat olarak görülmektedir.
Kazak dilinde kaya kartallarıyla yapılan avcılık için özel bir kelime bulunmaktadır “Bürtkitshi” kelime Bürkit’den(Kaya Kartalı) türemiştir.

Gezginler ve fotoğrafçılar araştırmalarına göz attığımızda Kazak avcılar ve onların sanatı için gözlemlerini “Fevkalade ve Güçlü” olarak değerlendirdiklerini görebiliriz.
Bölgede Kaç Kartal Eğitimcisi Bulunuyor?
Kazakistan ve Moğolistan’da geriye kalan 400 eğitimli kartal ve 60’a yakın avcı, sanatlarının gelecek nesiller için yok olma tehlikesinde olduğunu düşünüyor…

Bununla birlikte, Moğolistan’da bulunan Kazak avcılar 13 yaşında avcılık eğitimi almaya başlıyorlar.
Kartalla Avcılığı Gösteren Bir Video
Kartallar havanın -40 dereceye düştüğü zamanlarda tilki ve tavşan avcılığı için kullanılıyor.
Avcılar yolculuklarına atların üstünde başlıyorlar, tilkiyi yada tavşanı gördükleri zaman kartalları üstlerine salıyorlar.
Eğer kartal avını kaçırırsa, avcı ikinci kartalı avının üzerine gönderiyor. Sonuç her zaman beklendiği gibi çıkmayabiliyor. Çünkü avcılar kartallara tam olarak hedefledikleri amacı öğretemiyorlar.
Kartalların Yetiştirilmesi
Kazaklar kartalları yumurtadan çıkar çıkmaz beslemek yerine, yavru kartalları annelerinden alarak eğitmeyi tercih ediyorlar. Genellikle dişi kartallar tercih ediliyor çünkü dişiler erkeklerden daha geniş kanat genişliğine, dolayısıyla daha iyi avlama gücüne sahip oluyorlar.
Büyük dişi kartalların kanat genişliği 230 santimetre ağırlığı ise 7 kiloya kadar çıkabiliyor.
Kartallar birkaç yıl avcılık için hizmet verdikten sonra sahipleri tarafından ormana geri gönderiliyorlar. Sahipleri onlara veda edeceği gün hoşçakal hediyesi olarak koyun ziyafeti çektiriyor…
Aynı zamanda bu insanlar doğanlarıda avcılık için yetiştirebilecek yeteneğe sahiplerdir…
Gerçekten ilginç bir yazı olmuş. Kartal ile av yapılabildiği ve bu hayvanın evcilleştirilmesi ilginç.